Henk Arendse

Dingen die mij bezig houden

Header Image

Website Pallas'67

image images/pallas67.th.jpg

Van 2004 tot 2014 was ik in mijn vrije tijd webmaster van de Wageningse atletiekvereniging Pallas’67.

Dat kostte redelijk veel tijd, maar dan heb je ook wat: een site waar bijna dagelijks nieuwe content aan toegevoegd werd en die op een gegeven moment elke dag ongeveer 100 unieke bezoekers trok.

Dat lijkt niet misschien niet veel, 100 unieke bezoekers per dag, maar eigenlijk is het wel veel. Met 100 bezoekers per dag zijn er dan altijd wel één of meer bezoekers (meestal leden) die contact met de webmaster opnemen.

En als je als webmaster iets fout doet of er staat iets op site wat niet duidelijk is, dan nemen nog veel meer leden contact met je op (via de mail). Dus ja, dat houdt je dan wel bezig.

website pallas'67

In die jaren heb ik deze site eerst uitgebouwd tot een Content Management Systeem (cms), zodat ik niet zelf al die content op de site hoefde te zetten. Ik had toen eerst gekeken naar bestaande cms-en, o.a. Wordpress. Maar dat was toen nog een nieuwe ontwikkeling, en ik dacht "dat wordt nooit wat". Tja, je kunt niet altijd gelijk hebben. Ik heb toen zelf met PHP en Mysql een cms gebouwd.

website pallas'67
website pallas'67

Later heb ik het systeem uitgebouwd tot een informatiesysteem / social medium voor de vereniging: ledenlijst, agenda en wedstrijdkalender, autorisaties, online inschrijven voor wedstrijden en evenementen, groepen van leden die met elkaar informatie kunnen uitwisselen, profielen van leden, bijhouden wie wat doet in de vereniging en nog veel meer.

website pallas'67

Over de ontwikkeling van deze site

Deze site heb ik ontwikkeld vanaf 2004. Dus de technische informatie over de ontwikkeling van deze site is grotendeels verouderd. Toch vind ik het leuk en nuttig om dit hier toch nog te beschreven. Leuk van wege de "o, ja" belevenis. En ook leuk om te zien dat sommige van de gebruikte hulpmiddelen nog steeds bestaan. Nuttig vanwege de algemene aanpak (zie hieronder). Die was, ook terugkijkend, goed en zou ik ook nu weer zo toepassen.

Host

De site werd gehost door Yourhosting. De ervaringen met deze hoster waren goed. De omgeving was stabiel, er was eigenlijk geen downtime, als ik vragen had dan kreeg ik snel antwoord en ik kwam weinig problemen tegen.

Hulpmiddelen

Bij de ontwikkeling en het onderhoud van deze site maakte ik veel gebruik van de onderstaande producten:

  • Php, MySQL en phpMyAdmin. Uiteraard. Een geweldige combinatie. Ik was altijd weer aangenaam verrast door de snelheid waarmee onze ledenlijst uit de database werd gehaald en werd getoond op deze website.

  • Rapid PHP 2010. Een goede Html- en Php-editor. Licht, snel en veel features, zoals syntax-coloring, code folding, syntax checking en veel meer.

  • Om data uit Excel spreadsheets snel en makkelijk om te zetten in schone HTML-tabel syntax gebruikte ik de asap-utilities. Een prachtig product van nederlands bodem. Heeft me vele uren bespaard.

  • Voor het FTP-en gebruikte ik Filezilla.

  • Voor de fotoalbums maakte ik gebruik van www.mijnalbum.nl. Daar heb ik een een goldaccount gekocht: heel veel reclame-vrije opslagruimte voor weinig geld. En heel belangrijk: simpel in het gebruik. Ik hoefde daar als webmaster nauwelijk tijd aan te besteden. Leden maakten zelf een album en zetten er zelf de foto's op. Ik hoefde dan alleen nog maar linkje te maken naar het betreffende album.

Uitgangspunten voor een verenigingswebsite

Dingen die ik belangrijk vond en vind voor een verenigingswebsite:

  1. actueel
  2. overzichtelijk
  3. onderhoudbaar door leden (dus niet alleen door de webmaster!)
  4. en vooral ook ondersteunend voor de leden en voor de vrijwilligers.
Om dit te bereiken heb ik een aantal toepassingen ontwikkeld (met php & mysql) die de website steeds meer het karakter hebben geven van een verenigings informatie systeem. Door toepassing van concepten zoals Groepen en Profielen, ging de site ook steeds meer lijken op een 'besloten social media site'.

Aanpak

Toen ik in 2004 begon als webmaster, had de site ook al een besloten ledenpagina. Om daar op te komen, moest men een wachtwoord invoeren. Dat wachtwoord was voor iedereen hetzelfde en stond af en toe in het clubblad. Ik durf nu wel te zeggen wat het wachtwoord toen was: "kogelstoten".

Dat kon natuurlijk beter. Ik heb toen stapsgewijs een aantal verbeteringen doorgevoerd.

  • Koppeling met ledenadministratie
    Als eerste heb ik het ledenbestand beschikbaar gemaakt op de website. Dat is de basis geweest voor de verdere ontwikkeling. Het ledenbestand op de website is een beperkte copie van ledenbestand van de de ledenadminstratie die op een ander systeem gevoerd werd. Een beperkte copie, omdat de ledenadministratie veel meeer gegevens bevat. Veel gegevens uit de ledenadministratie horen niet thuis op de website. Denk bijvoorbeeld aan de financiele gegevens. Op de website werden er wel een paar webspecifieke gegevens toegevoegd: wachtwoord voor de website (encrypted; uiteraard!) en rol (zie hieronder).
  • Inloggen met e-mailadres
    Dit was soms even lastig voor leden, vooral voor gezinnen die één-mailadres gebruikten voor meerdere (jeugd)leden. Maar alles went. En ik moet zeggen: ik had daarvoor een mooie oplossing gemaakt: inloggen met 3 velden: e-mailadres, wachtwoord en voornaam.
    Indien de voornaam niet ingevuld was, dan werd aangenomen dat het oudste lid dat dit e-mailadres had in de ledenlijst aan het inloggen was. Dus de meeste leden hoefde de voornaam niet in te vullen.
    Dit zorgde er ook voor dat we als vereniging over actuele e-mailadressen beschikten, waardoor we onze leden nog beter kunnen informeren. Ik heb ook functionaliteit gemaakt waarmee ingelogde leden om e-mailadressen konden opvragen van andere leden. Leden konden zelf hun eigen e-mailadres aanpassen.
  • Autorisatiesysteem
    Vervolgens heb ik een een autorisatiesysteem gemaakt. Leden konden een bepaalde Rollen hebben, bv Webmaster, Editor, Wedstrijdcommissaris, Trainer, Jurylid, etc. Afhankelijk van de Rollen die men had, zag men meer of minder opties op de besloten leden pagina. Samen met het ledenbestand en het inloggen met het e-mailadres, was dat de basis aanwezig om verdere toepassingen te ontwikkelen.
  • Content Management
    Toen ik begon als webmaster moest ik zelf alle artikeltjes op de website plaatsen. Toen ik eenmaal de Ledenlijst op de site had, het inloggen en het autorisatiesysteem rond had, heb ik snel een CMS (content magagement systeem) gemaakt. Hiermee konden leden die de juiste Rol hadden, de nieuwsitems en andere artikelen op de site zetten, zonder tussenkomst van de webmaster. Dat was voor mij een groots moment.
  • Agenda en Wedstrijdkalender
    Eén van de eerste toepassingen was het Agendasysteem. De Agenda die, op de homepage werd getoond, kon toen door geautoriseerde leden worden ingevuld en onderhouden. Uiteraard werd deze informatie in een database tabel opgeslagen en die informatie werd gebruikt om de agenda op de homepage op te bouwen. Bijkomend voordeel was dat we dan ook de historie van de agenda hadden. Het was leuk om bijvoorbeeld de hele jaar-agenda van 3 jaar geleden nog even te bekijken.
  • Groepen
    Ook heb ik een Groepensysteem gemaakt. Een Groep is een eigenlijk een deelverzameling van het leden bestand. Er konden allerlei verschillende Groepen gedefinieerd worden, al naar gelang de behoefte: Er werd onderscheid gemaakt tussen kadergroepen zoals commissies, jury leden, trainers en overige groepen zoals trainingsgroepen en discussiegroepen.
    Een groep had een eigen Homepage binnen de website van Pallas'67. De leden van een groep kunnen berichten en foto's plaatsen op die Homepage. Bijvoorbeeld als een looptraining niet doorgaat, dan plaatste de trainer een bericht op die Homepage. De andere leden van de groep konden dit dan lezen. Ook kon men een mail naar alle leden van de groep verzenden.
  • Wie doet wat?
    Doordat leden Rollen konden hebben en deel uit konden maken van (kader) groepen, werd het mogelijk om een 'Wie doet wat?' overzicht te maken. Handig! Want binnen een vereniging zijn altij veel vrijwilligers en ouders betrokken en het is soms best wel lastig om uit te vinden wie wat doet. Er had ook 'Wie doet niets' overzicht gemaakt kunnen worden. Had misschien ook interessant geweest. Maar daarvoor heb ik geen verzoek gekregen.
  • Profiel
    Leden konden ook een pasfoto van zichzelf uploaden en wat algemene tekst over zichzelf invoeren. Ook kon men per groep wat aanvullende informatie kwijt. Dit alles werd dan gecombineerd tot een profiel, dat andere leden kunnen bekijken.
  • Inschrijfsysteem
    Een ander belangrijk punt was de ontwikkeling van het Inschrijvingen systeem voor Evenementen. Leden konden zich inschrijven voor allerlei Evenementen, varierend van wedstrijden tot barbeques. Dat was vroeger altijd een hele administratie, met veel losse lijstjes en verouderde e-mailadressen. Nu kon bijvoorbeeld de wedstrijdcommissaris zelf een Evenement (wedstrijd) definieren en de leden konden zich daarop inschrijven. Hierbij kan bijvoorbeeld aangegeven worden dat een bepaald Onderdeel van het Evenement alleen voor junioren is. Een senior kan zich dan op dat onderdeel niet inschrijven.

Interview met de scheidende webmaster

Toen ik na 10 jaar er mee stopte, heb ik als één van de laatste acties onderstaand interview met mij op de site gezet.

Hoe ben je er mee begonnen?

Het is al lang geleden, bijna 10 jaar, maar ik meen me te herinneren dat Rob Groendijk me vroeg of ik iets aan de website van Pallas'67 wou doen. Paulien Adamse was toen webmaster. Johan van Ooijen had toen een raamwerk gemaakt voor een nieuwe opzet van de website. Er werd iemand gezocht om de website daarmee te herstructureren en verder te onderhouden.

Wat wist je toen toen van websites?

Bijna niets. Ik ben software engineer, dus ik kon wel programmeren en met sql databases omgaan, maar van ontwikkeling van websites wist ik bijna niets. Ik had ooit wel eens wat vrijblijvend met html zitten spelen, maar dat stelde niets voor. Van php en css had ik wel gehoord, maar nooit iets mee gedaan.

Waarom heb je het dan toch gedaan?

Nou ja, mijn twee dochters waren toen jeugdlid van de verenging, en die werden zaterdag's goed bezig gehouden met de stedenwedstrijden. Dat was erg prettig, in ieder geval voor mij. Want daardoor had ik zelf tijd om andere dingen te doen, bijvoorbeeld met de Bosgroep mee te lopen. Dus dan wil je ook wel wat terug doen voor de vereniging. Verder dacht ik dat het wel leerzaam zou zijn.

En was het leerzaam?

Ja, zeer leerzaam. Heel veel geleerd. Over de techniek achter de website, over vormgeving, over foto's en het weergeven van foto's op websites. Over websites op mobiele apparaten. Over wat er allemaal mis kan gaan.

En was het ook leuk?

Ja, zeker! Ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ik het bijna 10 jaar gedaan heb.

Waarom vond je het zo leuk?

Veel redenen. Ik vind het leuk om nieuwe technische dingen te leren en pratisch toe te passen: html, css, mysql database, php, mails versturen, en nog veel meer. De lijst van dingen die ik als webmaster geleerd heb is echt heel groot.

En een website is nooit af; er zijn steeds weer nieuwe dingen en nieuwe ontwikkelingen. Recentelijk speelde bijvoorbeeld het geschikt maken van onze website voor mobiele aparaten (smart phones, tablets). Facinerend!

Ook het aspect van grafische vormgeving is leuk om te doen. En af een toe en stukje tekst schrijven is ook uitdagend. Het valt niet mee om een tekst te schrijven die duidelijk, volledig en makkelijk leesbaar is. Maar ook op dat gebied leer je als webmaster veel.

Het leuke is ook dat iedereen kan zien wat je gemaakt hebt. Gemiddeld zijn er ongeveer 100 unieke bezoekers per dag. En het maakt het ook spannend.

Verder zit je in het centrum van de vereniging. Ik werkte samen met bestuur en veel commissies en de webredacteuren. Ook heb je als webmaster contact met leden en ouders, bv als ze uitslagen insturen, vragen hebben over de website of problemen hebben met inloggen. Je krijgt veel contacten (meest virtueel weliswaar, maar toch).

Je noemt smart phones en tablets. Zijn er ook plannen om een Pallas'67 App te maken?

Dat is natuurlijk aan mijn opvolgers. In ieder geval hebben we nu geen concrete plannen om een echte App te maken. Het is namelijk heel veel werk om een App te maken, zeker voor een website als www.pallas67.nl.

Je hebt niet alleen te maken met het presenteren van informatie, maar ook met complexere pagina's, zoals het aanmelden voor evenementen en het opzoeken van leden. Bovendien: één App is geen App: je moet er dan eigenlijk meteen 3 maken (Android, iOS en Windows). Dat betekent dat je 4 platforms moet onderhouden (3 Apps en de website) en dat je elk nieuw bericht ook op 4 verschillende platforms moet publiceren.

Wel heb ik een begin gemaakt met het geschikt maken van onze website voor mobiele aparaten. Als je onze website bekijkt op een tablet of smartphone, dan ziet de website er heel anders uit, terwijl er toch dezelfde informatie gepresenteerd wordt. En als je dan een 'bladwijzer' naar www.pallas67.nl op het startscherm van je tablet of smartphone zet, dan is onze website ook voor de smart phone gebruiker toch heel makkelijk bereikbaar.

Op de website zie ik geen verwijzingen naar social media. Waarom is dat?

Dat komt omdat ik van mening ben dat het inzetten van social media niet goed is voor de website en niet goed is voor de vereniging. Er zijn veel argumenten die tegen het gebruik van social media pleiten. Belangrijkste argument is dat je verschillende groepen krijgt (Facebookers, LinkedInners, Google Plussers en 'Non-Socials'). Er zit dan weinig synergie tussen die verschillende deelgroepen. Eén clubhuis is voor een vereniging beter dan vier clubhuizen, en dat geldt ook voor websites. Bovendien willen we dat onze leden en anderen ook de mededelingen van onze eigen sponsoren en de oproepen voor vrijwilligers zien.

Wat zijn de belangrijkste pagina's van de website?

Dat is een makkelijke vraag. De pagina's "Lid worden" en "Inschrijven voor Instapgroep" zijn voor onze vereniging de belangrijkste pagina's. Dat zijn dan ook de eerste pagina die ik test als er wat veranderd is op de site. In februari 2009 heb ik de "Lid worden" pagina vernieuwd. Tot begin 2014 hebben zich meer dan 500 leden aangemeld via dit formulier. Als deze pagina's niet goed werken, dan kost dat leden. Natuurlijk, het is niet zo dat men aan een instapgroep deelneemt vanwege de website, maar als het aanmeldformulier niet goed werkt of niet duidelijk is, dan surft men verder, bv naar een sportschool. Zo werkt het op internet.

Wat is je verder opgevallen?

Het is me opgevallen dat de leden en ouders zich heel weinig zorgen maken over hunonline privacy, van zichzelf of van hun kinderen. In al die jaren heb ik maar drie keer contact gehad met (ouders van) leden, die vonden dat er te veel persoonlijke informatie op onze website stond.

Tenslotte: wat ga je nu doen in je vrije tijd?

Weet ik nog niet. Nu (begin juli 2014) kijk ik vooral (te) veel voetbal. Maar dat gaat binnenkort vanzelf over, als het WK afgelopen is.