Henk Arendse

Dingen die mij bezig houden

Header Image

Curriculum Vitae

For a Curriculum Vitae in english, please see my profile on LinkedIn.

Inmiddels ben ik al meer dan 35 jaar werkzaam in de ICT sector. En altijd met heel veel plezier. En ook buiten mijn werk om heb ik als vrijwilliger leuke ICT dingen gedaan. Ik vraag me wel eens af, wat ik gedaan zou hebben als als er geen ICT was.

Hieronder een kort overzicht van de dingen die gedaan heb, en de dingen die ik nog steeds doe.

Reacties en vragen: contact

Is dit CV misschien interessant voor anderen? Verstuur dan een link naar deze pagina.

Algemeen
Naam Ir. H.A. Arendse
Functies Software Engineer, Ontwerper, Informatie Analist, Teamlead, Websiteontwikkelaar en -beheerder
Geboortejaar 1957
In ICT sinds 1984
Gewerkt bij
1997 – heden Baan / Invensys / SSA Global / Infor, Barneveld.
baanssainfor
1988 – 1997 Moret Ernst & Young Management Consultants, Utrecht.
meymc
1984 – 1988 Coöperative Vereniging voor Automatisering en Mechanisering (COVAM), Eindhoven.
covam
Expertise
ERP LN / Baan development
Automatisch testen Meer informatie
Php, Mysql, Joomla, WordPress (website ontwikkeling) Meer informatie
Python. Deze site is gegenereerd door een Static Website Generator, die ik in Python heb ontwikkeld.
COBOL/400
SAP R/3 ABAP/4 development
ADW Cobol Generator
Data- en procesmodellering
Doceren van opleidingen
Opleiding:
1984 – nu Cursussen en zelfstudie op het gebied van programmering, ontwerp, administratieve organisatie, logistiek, projectleiding en website ontwikkeling.
1998 – 1999 APICS: CPIM (Certified in Production and Inventory Management)
1996 SAP ABAP/4 Certificering
1978 – 1984 Landbouw Universiteit Wageningen
1974 – 1978 Hogere Tuinbouwschool, Utrecht
1969 – 1974 HAVO, CSW Middelburg

Baan / Invensys / SSA Global / Infor

Bij Infor (voorheen SSA, Invensys, Baan) werk ik als “Principal Software Engineer” aan ERP LN, de opvolger van Baan IV en Baan 5. Dit is een complex ERP systeem, waar wereldwijd duizenden bedrijven gebruik van maken.

Ik doe zowel onderhoud aan de bestaande versies, als realisatie van de nieuwe versie. Het programmeerwerk wordt hierbij gedaan met de ERP LN studio (database ontwerp, programmering in een C-achtige taal met SQL, rapporten en user-interface ontwikkeling).

Mijn functionele specialisaties zijn: productie, kostprijzen, en planning (o.a. MRP).

Daarnaast heb ik af en toe de rol van team-lead (“meewerkend voorman”) vervuld. In deze rol heb ik bijvoorbeeld de Scrum werkwijze ingevoerd.

Automatisch Testen

Bij Infor (zie hierboven) is het automatisch kunnen testen van de ERP-applicatie van vitaal belang: het systeem is te omvangrijk en te complex om dit alleen handmatig te doen.

Toen ik dit onderwerp oppakte, waren er binnen ons bedrijf nog geen automatische testen. De aanpak moest helemaal vanaf de grond worden opgebouwd.

Er is veel informatie te vinden op internet over het automatisch uitvoeren van unit tests in een object-georienteerde programmeeromgevingen. Maar over het automatisch testen van omvangrijke, niet-objectgeorienteerde, database-intensieve transactiesystemen, daar was en is ook nu nog nauwelijks informatie over te vinden.

Ik heb dus zelf een aanpak ontwikkeld. Ook heb ik zelf een ‘framework’ voor het automatisch testen gemaakt, en daadwerkelijk automatischte testen gemaakt voor een aantal bestaande knelpunten.

Toen deze aanpak succesvol bleek te zijn, is het breed ingevoerd in de organisatie.

Nu draait er elke nacht een job waarin meer dan tienduizenden testcases automatisch uitgevoerd worden. Elke morgen staat er een een e-mail klaar in de inbox van de ontwikkelaars en van het management, met daarin een samenvattend overzicht van de resultaten. Als er vandaag een fout wordt ingebouwd, dan staat hij morgen in de mail.

Beheer van de website van Atletiekvereniging Pallas’67

Van 2005 tot 2015 ben ik webmaster van de website van de Wageningse Atletiekvereniging Pallas’67 geweest.

Toen ik de website overnam, zat alle content in html en php. Geleidelijk aan heb ik de website omgebouwd naar een Content Management System (CMS) en een informatiesysteem voor de vereniging. Zo is er nu een koppeling met de ledenadministratie, geautoriseerde leden kunnen zonder tussenkomst van de webmaster artikelen publiceren op de website en kan eronline worden ingeschreven worden op wedstrijden en evenementen.

Moret Advies / Ernst & Young Management Consultants

Ik heb 8 jaar voor Ernst & Young Management Consultants (voorheen Moret Advies) in Utrecht gewerkt. De eerste jaren vooral als “Adviseur Methoden en Technieken voor Systeem Ontwikkeling”:

  • het geven van opleidingen over data- en procesmodellering en het gebruik van case-tools,
  • het begeleiden van pilotprojecten op dit gebied,
  • het uitvoeren van informatie-analyses met behulp van deze methodiek.

Daarna ben ik een aantal jaren vooral bezig geweest met de vervolgstap: het genereren en ontwikkelen van systemen op basis van data- en procesmodellen. Accent lag hierbij op het gebruik van een COBOL/400 generator voor de AS/400 (IBM iSeries).

De laatste paar jaar bij Ernst & Young heb ik gewerkt in de SAP-dienstverlening: het ontwikkelen van maatwerk voor SAP R/3 klanten, met behulp van de ABAP/4 Workbench.

COVAM

Mijn eerste werkgever was de Coöperative vereniging voor Automatisering en Mechanisering (COVAM) in Eindhoven. Hier heb ik het automatiseringsvak in de praktijk geleerd: met behulp van COBOL informatiesystemen ontwikkelen, voor de eerste PC’s en voor de IBM S/34 en S/36 computers.