Henk Arendse

Dingen die mij bezig houden

Header Image

Wordpress of Joomla?

image images/wpascms.png

Deze website draaide van november 2013 tot december 2023 op WordPress. Als thema gebruikte ik een zelfgemaakt subthema van Twenty-Eleven.

Waarom WordPress? Vòòr november 2013 maakte ik gebruik van Joomla. Maar dat was een heel oude Joomla versie (1.5.18) met de nodige veiligheidsrisico’s van dien. Daarnaast had ik een WordPress blog (“Opmerkelijk”).

Ik heb toen een keuze gemaakt tussen:

  1. Joomla (versie 3.1), of
  2. WordPress (versie 7.3)

Doel was om alles onder te brengen bij één van deze twee. En om gebruik te maken van de allernieuwste versie en die steeds consequent te upgraden.

Uiteindelijk heb ik voor WordPress gekozen omdat:

  • merkwaardig genoeg de data conversie van Joomla (oud) naar WordPress (nieuw) makkelijker was dan die van Joomla (oud) naar Joomla (nieuw).
  • upgrading naar een nieuwe versie bij WordPress makkelijker lijkt te gaan dan bij Joomla. En ik wil op een makkelijke manier steeds de nieuwste versie kunnen installeren
  • mijn Joomla kennis inmiddels verouderd was, terwijl mijn Worpress kennis up-to-date was
  • er in de WordPress wereld meer vernieuwing leek te zijn dan in de Joomla wereld. Er komen vaker nieuwe versies, die bovendien heel stabiel zijn en goed gedocumenteerd zijn.
  • WordPress de mogelijkheid heeft om via child-theme’s aanpassingen op een standaard thema te maken en toch nieuwe updates van het thema te installeren.

Inmiddels draait mijn website onder WordPress. Een interessante vraag is dan: “zou je nu weer voor WordPress kiezen?”.

WordPress is gemaakt voor één ding: het invoeren van en weergeven van artikelen (“berichten”) over één onderwerp. Nieuwste bijdragen staan bovenaan, de oudste onderaan. Kortom: een blog. Dat doet WordPress heel goed, heel betrouwbaar, heel stabiel. Gemakkelijk op te zetten en gemakkelijk in te richten. En daar is het groot mee geworden. Een mooie succesformule: doe maar één ding, maar doe dat dan ook heel goed!

Maar er is ook keerzijde van deze medaille. Als je als gebruiker afwijkt van dit éne ding, dan blijkt WordPress ineens een heel stuk beperkter. Bijvoorbeeld:

  • deze website bestond uit Berichten ("Opmerkelijk"; een blog waarbij de nieuwste berichten automatisch bovenaan komen) en Pagina’s (de rest, waar je zelf de volgorde kunt bepalen). Dat gaat nog net. Maar eigenlijk wilde ik twee blogs: Opmerkelijk en ICT boeken. Het laatst gelezen boek zou dan automatisch bovenaan komen. Maar dat gaat niet. WordPress ondersteunde maar één berichtenpagina. Je kunt wel iets met menu’s en categorien, maar het blijft behelpen. Zo navigeer je dan in de ‘single post view’ via ‘volgend bericht’ zonder onderscheid van een Opmerkelijk-bericht naar een ICT-boek-bericht.
  • ik wil sommige pagina’s alleen aan ingelogde users tonen. Geen extreme eis, maar toch wordt (of werd?) dit niet goed ondersteund door Wordpress.
  • een pagina kan subpagina’s hebben. Wel aardig, maar dan verwacht je ook ondersteuning daarvoor. Bv op een pagina een lijst kunnen tonen van de subpagina’s. Standaard is dat niet aanwezig.

En zo zijn er veel meer dingen die WordPress niet kan, als je het als een echt CMS wilt gebruiken. Meestal kun je dat dan weer oplossen door plugin’s (van 3e partijen) installeren. Maar dat is ook weer een veiligheidsrisico. Bovendien moet je bij nieuwe releases ook weer uittesten of de plugins nog werken. En de leercurve neemt toe: je moet die plug-in ook leren kennen en gebruiken. En je moet uittesten of al die plugin’s wel met elkaar samenwerken. Of je kunt ook zelf uitbreidingen programmeren, maar ook dat kost tijd.
Een deel van de voordelen van WordPress wordt hierdoor teniet gedaan.

Kortom, Was WordPress een goede keuze? Als ik dit traject moest overdoen, dan zou ik eerst Joomla 3.1 beter onderzoeken.